Alptekin Baloglu “Bir Balığın Gözünden Boğaziçi” fotoğraflarıyla Fransa’da 36.sı yapılan “Dünya Sualtı Görüntüleme Festivali”nde  2 ödül birden kazandı..

“Bir Balığın Gözünden Boğaziçi” fotoğrafları “Dünyayı” büyüledi.

Alptekin Baloğlu, Fransa, Marsilya’da 36.sı düzenlenen “Dünya Sualtı Görüntüleme Festivali”nde “Bir Balığın Gözünden Boğaziçi” adlı dia gösterisi ile önemli bir ödül kazandı. Sualtı fotoğraf sanatçısı Baloğlu, İstanbul’u daha önce uygulanmamış bir teknik olan su yüzeyinden çektiği fotoğraflarla hazırladığı dia gösterisiyle, sualtı dünyasının oskar töreni olarak tanınan bu prestijli festivale katıldı. Boğaziçi’ndeki yalılar, saraylar, köprüler, vapurlar, köşkler, camiler, balıkçılar ve yaşamı bir balığın gözünden bakarcasına çektiği İstanbul fotoğraflarıyla, Sertab Erener’in etkileyici yorumu ve bestecisi Fahir Atakoğlu’nun piyanosu eşliğinde, Sezen Aksu’nun sözlerini yazdığı “İstanbul” adlı müzik ile birleştirerek hazırladığı dia gösterisi “En İyi Fotoğraf ve Müzik Uyumu” ödülünü kazandı.Event Festival Mondial 000

Festival boyunca izleyicilere defalarca gösterilen dia gösterisi çok büyük ilgi gördü. Gösteriyi izleyen yarışmacıların ve izleyicilerin olumlu yorumları bu ödülün habercisi gibiydi. “İstanbul’u gösteren çok farklı bir gösteri var mutlaka seyredin” diye yorumlar yapılması benim kulağıma bile defalarca geldi diyen Alptekin Baloğlu ödül töreni sonrası jüri başkanının yaptığı yorumun ödül kadar değerli olduğunu belirtti. Amerikalı jüri başkanı Cathy Curch “Fotoğraflar çok farklı ve etkileyiciydi, daha önce hiç görmediğimiz bir bakış açısıyla İstanbul’u gördük. Gösterideki her fotoğraf, İstanbul’a gidip bu güzel şehri daha iyi tanımamız gerektiğini ifade ediyordu. Kullanılan müzik ise muhteşemdi. Türkçe olduğu için sözlerini anlamasakta, İstanbul’a gittiğimizde böyle mistik ve duygu dolu müzikler duyacağımızı bize hissettirdi. Bu müzik ve fotoğraflar izleyeni İstanbul’a aşık etmeye yeterliydi. Fotoğraf ve müziğin bu kadar uyumlu olduğu bu gösteri çok haklı bir ödül kazandı” diyerek jürinin ortak kararını açıkladı.Event Festival Mondial 001

Alptekin Baloğlu bu ödülün önemini belirtirken şu sözleri söyledi. “Bir fotoğraf sanatçısının ve ülkemizin önemli müzisyenlerinin ortak bir platformda sunduğu bu özgün çalışma Türkiye ve İstanbul’un dünyaya tanıtımında etkili bir dil ortaya çıkarttı. İki ayrı sanat dalının özgün bir dil oluşturarak İstanbul gibi özel bir şehri tanıtmaya yardımcı olması beni hem çok mutlu etti hemde onurlandırdı. Boğaziçi fotoğraflarından sonra tüm İstanbul’u bir balığın gözünden fotoğraflamaya devam ediyorum, yeni tekniklerle su yüzeyinden gece fotoğrafları da çekmeye başladım. 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’un bir deniz şehri olarak da tanınması için çalışmalarıma devam edeceğim”

Aynı yarışmada kazanılan ikinci ödül ise “Bir Balığın Gözünden Boğaziçi” fotoğraflarıyla kazanılan “En İyi Reklam ve Tanıtım Fotoğrafı” ödülüydü. Aynı yarışmadaki farklı jürilerin değerlendirdiği bu katagoride, bir balığın gözünden görülen “Kızkulesi” fotoğrafı iletişim dünyası için çok prestijli olan bu ödülü Alptekin Baloğlu’na kazandırdı. Jüri yaptığı yorumda “fotoğraf alanında böyle özgün ve yenilikçi bir dile sahip olan bu çalışma diğer çalışmalardan kolayca ayrılıp dikkat çekiyordu.” dedi.

Baloğlu “Denizden Boğaziçi” adlı son kitabının yayınlanması ile Türkiye’de çok ses getiren bu çalışmalalarının dünya platformunda da gördüğü beğeninin kendisini yeni çalışmalara motive ettiğini belirtti. “İstanbul’u tamamladıktan sonra tüm Türkiye’yi bu şekilde fotoğraflayarak üç tarafı denizlerle çevrili, her yanı tarih dolu ülkemizin güzelliklerini bir balığın gözünden fotoğraflamayı hedefliyorum. Sadece denizler değil, göl ve akarsuların etrafında bulunan gizli kalmış, az tanınan noktaları ve yaşamı da görüntülemeye başladım bile” dedi.

Alptekin Baloğlu, önceki yıllarda da aynı festivalde “Sualtının Yıldızları” adlı kitabıyla da “Dünyanın En İyi Sualtı Kitabı” ödülünü de ülkemize kazandırmıştı.