Alptekin Baloğlu, 2005 yılında İspanya’nın Estartit kasabasında yapılan 10. Dünya Sualtı Fotoğraf Şampiyonasında “Balık kategorisinde” Altın Madalya kazandığı fotoğrafı ile, ülkemizin bayrağını

dalgalandırarak sualtı fotoğrafçılığında bir ilki gerçekleştirmiştir. İşte, Alptekin Baloğlu’nun kaleminden şampiyona hikâyesi:

 

Dört yıl önce, Federasyonumuzun düzenlediği UFBAY Sualtı Görüntüleme Yarışması’nda eski başkanımıza neden bir milli takım oluşturulup dünya şampiyonalarına katılamıyoruz diye sorduğumda, aldığım cevaplar çok acıydı. Özetle, ülkemizde birçok iyi sualtı fotoğrafçısı var, hangisini gönderelim, birisini seçip göndersen ötekisi bozulacak beni niye seçmedin diyecek demişti. Ayrıca milli takım ülkeyi temsil etmekle sorumludur, öyle sigara içen, sporcu ruhuna ters davranan kişiler milli sporcu olarak gidemez demişti. Aslında o dönemde söylemek istediği gerçeğin, bu konuda gelebilecek bir başarıya pek inanılmadığı, bu nedenle de bütçe ayrılmamış olduğuna, hatta bu konuda hiçbir regülâsyona sahip olmadığımız için karar mekanizmasının bir kişinin dudaklarında olmasına da çok şaşırıp üzülmüştüm.

2003 yılında Fransa’da yapılan Dünya Sualtı Görüntüleme Festivalinde “Sualtının Yıldızları” kitabım “ Dünyanın En İyi Sualtı Kitabı” ödülünü kazandığında, CMAS Görüntüleme Kurulu Başkanı bana “Neden Türkiye hiç Dünya Şampiyonalarına katılmıyor, ben senin gibi iyi fotoğrafçılar olduğunu görüp de katılmıyor olmanızı anlayamıyorum?” dediğinde “ben de anlayamıyorum” bile diyemeyip ülkesini seven bir kişi olarak “merak etmeyin en kısa sürede geleceğiz” demiştim, utanarak ve sıkılarak..

Her UFBAY’da hem ben hem de diğer arkadaşlarımızın yaptığı serzenişler iki yıl önce eski başkanımızı ikna etmiş olmalı ki, UFBAY’da en çok puan toplayan fotoğrafçıların milli takım olarak Dünya Şampiyona’sına gideceğini açıklamıştı. Benim jüri olduğum o UFBAY’da Asım ve Erkan arkadaşlarımız en çok puan toplayarak milli takıma seçilmişler, fakat Ürdün’de yapılacak Dünya Şampiyonası CMAS tarafından ülke güvenliğindeki problemler nedeniyle bu yıla ertelenmişti. Geçen sene Saroz’daki UFBAY’da ise 5 madalya ile ben ve 4 madalya ile Asım Dumlu arkadaşım en fazla başarı kazananlar olarak milli fotoğrafçı adayı olmuştuk.