Alptekin Baloğlu’nun ’50 Soruda Denizin Sırları’ sosyal sorumluluk projesinden dolayı İFSAK Yılın Fotoğraf Ödülü Sosyal Sorumluluk Projesi ile Alptekin Baloğlu’na verildi.

50 Soruda Denizin Sırları, Proje Hakkında

“Projenin hedefi, özellikle çocukların denizlerdeki yaşam hakkında bilgilenmelerini sağlayarak onların denizlere ve içinde yaşayan canlılara daha duyarlı olmalarını sağlamak ve çevre koruma bilincini aşılayabilmekti.

Bu amaçla yeni kitabımı, çocukların ve her yaştan insanın ilgisini çekebilmek üzere, soru ve cevap mantığı üzerine kurdum. Öncelikle sualtı yaşamındaki ilgi çekici bilgiler araştırıldı, bunlar sorular haline getirildi ve cevapları bilim adamlarının danışmanlıkları sonrasında yazıldı ve fotoğraflar eşliğinde bir kitap haline geldi. Ortaya “50 Soruda Denizin Sırları” çıktı.

“50 Soruda Denizin Sırları” projesi, eğlendirirken eğiten ve öğreten bir yapıda kurgulanmıştır. Hem büyükleri hem de çocukları kucaklayan geniş bir etki alanına sahiptir. “50 Soruda Denizin Sırları” kitabı denizler ve sualtı canlıları hakkında, hep merak ettiğimiz, eksik veya yanlış olarak bildiğimiz ve merakımızı uyandıracak sorular ile bu soruların kısa cevaplarından oluşuyor. “Balıklar su içer mi?”, “Deniz neden mavidir?” Dünyanın en büyük gözü hangi canlıya aittir?”, Yunuslar neden sıçrar?”, “Balıklar konuşur mu?” gibi izleyicileri bilgilendiren soru ve cevaplar denizlerimize hayatımızın bir parçası olarak bakmayı gösteriyor.

“50 Soruda Denizin Sırları” sergi ve kitap projemin hedefi şehir şehir, belde belde dolaşarak tüm Türkiye’ye özellikle hayatında deniz görmemiş çocuklara ulaşmak ve onlara denizleri tanıtmaktır.
Projesinde 50 adet soru ve cevap panolarından ve 5 adet 3-D (Üç Boyutlu ) fotoğraflardan oluşan sergi bulunmaktadır. Sergiyi gezen ziyaretçi, ona verilen soru kartındaki soruların cevaplarını sergi panolarında bulacak ve cevaplayacaktır. Sergiyi gezdikten sonra iletişim bilgilerini de doldurarak yetkiliye vereceği bu kart sonunda “50 Soruda Denizin Sırları” adlı kitabı hediye olarak alarak evine gidecektir. Bu kitap artık tüm aile bireylerinin denizleri daha iyi tanımak için evlerinde bulunan değerli bir hazinedir. Yani sadece sergiyi gezen değil, ev halkı,komşular, arkadaşların da faydalanacağı bir kitap olarak eğitme görevini uzun yılllar sürdürecektir. Bu gibi projeler sayesinde çevreye daha duyarlı bir toplum olacağımız bir gerçektir.

Sizden ricam bu projeme destek vererek, önemli bir sosyal sorumluluk projesini ülkemizle buluşturmanızdır.

Alptekin Baloğlu

IFSAK Facebook      IFSAK Web Sitesi       Denizin Sırları Web Sitesi